välj glasmodell för gravering av dina egna idéer
Råglas att gravera på

dricksglas
- champagneglas
- långdrinksglas
- snapsglas
- vinglas
- whiskyglas
- ölglas
- övriga dricksglas
fat
glas med färg
glaskulor
Kannor och flaskor
kristallblock
ljusstakar, lyktor
glasprismor
skålar
tavelglas & plant glas
vaser
änglar och annat fusat
övrigt hyttglas
glasbelysning
 
Mina andra hemsidor, med personliga gravyrer
Index
referenser/gästbok

Begreppet RÅGLAS : Alla ograverade glas kallades för råglas då glasbruken blåste dessa för att sedan slipa och gravera på dem. Dessa var oftast i kristall för det är mjukare i material, och tjockare än vanligt glas, för att kunna gravera/slipa även djupare mönster i dem, utan att göra hål.

Jag håller mig med ett litet lager av glas i olika modeller så du kan välja direkt hos mig och spara tid och pengar. Det är inte lätt att få tag på lämpliga glas som är mjuka att gravera i för bästa resultat, samt tjocka nog för att kunna göra motivet djupt. Därav att lagerantal är endast ett fåtal i flesta fall.

Vissa glas är tjockare, vissa tunnare och formen är olika. Det påverkar vilka motiv kan komma i fråga. Djupa motiv kan t.ex. inte graveras på tunna glas, eller på klotformade skål är det t.ex. inte lämpligt att gravera raka linjer eller geometriska former.

Glasen hos mig kommer från olika håll som jag specificerar så gott jag kan. Jag har glas från olika svenska glasbruk som är första sortering, men även vissa handplockade andra sortering där man kan dölja småfel med motivet och i slutändan få ett felfritt glas. Jag har också modeller i kristall från t.ex. Italien och Polen, tritan* glas från Tyskland samt en del fynd från Orrefors Glasskola. Priserna är satta enligt kvalitet och mina inköpskostnader.

Du kan också välja glas på Duka/Cervera som jag kan köpa här lokalt mot förskott. Även om jag samordnar mina ärenden, måste jag betala extra bensin, parkeringsavgift och avsätta egen arbetstid för att göra det, eftersom jag får köra 3 mil från verkstaden. För detta debiterar jag endast 50 Kr extra.

Du kan naturligtvis skicka dina egna glas, du kan hitta vackra modeller på många ställen eller använda något du redan har eller har ärvt.

Du kan beställa handblåsta större/mindre pjäser även i färg, som utförs i en svensk studioglashytta eller glasbruk. Vilket, beror på vad du vill ha för form, färg, tjocklek, storlek eller motiv. Proceduren är dock både långvarig och kostsam. Glaset kan formas och dekoreras med olika tekniker. Hyttarbete på unika pjäser är dyrare, men om du vill ha ett personligt motiv i hög klass, är det mer än värt. Besök gärna min sida om just konstglas där jag visar bl.a. sådana glas.

Du kan också beställa fusat glas som jag gör själv med önskat motiv.


*Tritan glas är ett patenterat hårt och briljant kristallglas, det har en hittills aldrig uppnådd renhet och ythårdhet. Titan och cirkon ingår i den nya glassammansättningen. Tritan avlöser därmed den hittills ofta använda blykristallen. Tritan är det kristallglas som tål maskindisk bäst i hela världen .
upp